Buitenplanten: steen eruit, plant erin

Je tuin is op verschillende manieren te vullen. Verharding is nodig, maar wel in de juiste verhouding: 1/3 verharding, 2/3 planten.

Daarbij maakt de combinatie met verschillende plantsoorten jouw tuin tot een spannend geheel.

Elk jaargetijde gebeurt er wel iets moois: mooi bloeiend, mooi groen, mooi verkleurend, mooi kaal (als een silhouet).

Vaste planten zijn meerjarige kruidige planten. Op een enkele groenblijvende vaste plant na, sterven de meesten in de winter boven de grond af. Maar onder de grond niet. In het voorjaar komen zij voorzichtig weer tevoorschijn om opnieuw een mooi groen bedje te vormen en in de bloeiperiode uitbundig te bloeien.

Net als een toverbal kan je de tuin per seizoen laten verkleuren. Met een succesvolle combinatie vaste planten creëer je in elk jaargetijde een wisselend schilderspalet.

SNOEIEN STIMULEERT GROEI EN BLOEI

Vaste planten bloeien beter als ze gesnoeid worden. Door de hoofdknop te verwijderen komen er meer zijknoppen en wordt de plant compacter en geeft hij meer bloemen. Andersom kan ook: in het geval van chrysanten wil je bijvoorbeeld juist een grote bloem hebben. Door de zijknoppen weg te halen ontwikkelt de hoofdknop zich tot een grotere bloem.

Groeiwijze veranderen

Snoeien kan gebruikt worden om de groeiwijze van een plant te veranderen. Door het aantal bloeiaren van Penstemon, riddersporen en lupinen te beperken, vormen de aren die overblijven grotere bloemen. En door de zijknoppen van anjers, dahlia’s en chrysanten weg te halen, ontwikkelt de hoofdknop zich tot een grotere bloem. Andersom werkt het ook: door de hoofdknop te verwijderen, komen er meer zijknoppen en wordt de plant compacter.

Een tweede bloei

De meeste vaste planten kunnen na de (eerste) bloei teruggeknipt worden en reageren hierop met een tweede bloei.

Planten die lang bloeien, zoals tuingeraniums en viooltjes, gaan zaad vormen. Planten die zaad vormen stoppen met bleoien en vaak groeien ze uit hun krachten. Knip de plant dan terug, zodat deze gestimuleerd wordt om nieuwe scheuten te vormen.

Snoeigereedschap

Het grote verschil tussen het snoeien van bomen en vaste planten is dat een vaste plant niet houtig is. Hierdoor volstaat een goede snoeischaar of, als de planten heel klein zijn, een scherp mes. Soms zijn zelfs duim en wijsvinger al voldoende.
De stengels van vaste planten zijn zacht, beschadigen gemakkelijk en scheiden meestal sap af bij het afknippen. Dode of uitgegroeide stengels zijn wat taaier, maar laten zich nog altijd gemakkelijker snoeien dan houtige takken. Het snoeimateriaal zal ook sneller verteren dan houtig snoeiafval en kan uitstekend op de composthoop worden verwerkt.

PLANTENSTEUNEN

Planten krijgen soms flink wat te verduren door het weer. Het is dan ook zaak ze goed te beschermen tegen voornamelijk windvlagen. Dit kan door middel van plantsteunen, die de planten letterlijk een steuntje in de rug bieden. Hierdoor zullen flinke uitlopers minder snel knakken als het gaat waaien.

Ons aanbod plantensteunen is flink uitgebreid met de komst van Peacock plantensteunen. We hebben verschillende maten halve, hele en draaiende plantsteunen. Ook verkopen we rozenbogen.

Onze service
  • Groot assortiment binnen en buiten
  • Persoonlijk advies
  • Mooie en luxe interieurartikelen
  • Bijzondere plant? Wij gaan voor je op zoek
  • Je planten thuisbezorgd
  • Waar je als klant behandeld wordt!
Over ons

Tuincentrum Merkens is gewoon én bijzonder tegelijk. Gewoon, omdat de klant altijd bij ons centraal staat. Wij staan klaar voor eerlijk advies en helpen met specifieke wensen. Zoek je speciale plant, struik of boom? Dan gaan wij op zoek. Ons tuincentrum is bescheiden in oppervlakte, maar enorm groot in aanbod. We verkopen een grote diversiteit aan plantensoorten voor binnen en buiten. Deze verzorgen wij tot de puntjes. Niet wegwerpen, maar duurzaam omgaan met onze planten! Onze gezellige en stijlvol ingerichte kas maakt het plaatje compleet. Voor bijzondere potten en woonartikelen kun je ook bij ons terecht.

© Copyright 2018 Tuincentrum Merkens