Buitenplanten: steen eruit, plant erin

Je tuin is op verschillende manieren te vullen. Verharding is nodig, maar wel in de juiste verhouding: 1/3 verharding, 2/3 planten.

Daarbij maakt de combinatie met verschillende plantsoorten jouw tuin tot een spannend geheel.

Elk jaargetijde gebeurt er wel iets moois: mooi bloeiend, mooi groen, mooi verkleurend, mooi kaal (als een silhouet).

Bloembollen verrassen je elk seizoen. Na het planten moet je maanden wachten... en dan verrassen ze je onverwacht. In de late winter, in de lente, in de zomer en zelfs in de herfst.

Er zijn vier soorten bloembollen: voorjaarsbloeiend, zomerbloeiend, herfstbloeiend en voor bloei in huis. Het planten van bloembollen moet je dus plannen. Na het planten duurt het nog weken of maanden voor de bolletjes of bollen boven de grond gaan bloeien.

1. VOORJAARSBLOEIENDE BLOEMBOLLEN

De meest bekende bloembollen, die al bloeien als er nog geen blaadje aan de bomen en struken te vinden is, zijn de narcis, tulp, hyacint, krokus en blauw druifje. Zij zijn de eerste tekenen dat de lente er aan komt.

Maar ook de minder bekende anemoon, keizerskroon, scilla, sierui en winteraconiet behoren tot de voorjaarsbloeiende bloembollen.

In het najaar (vanaf september tot november/december) als het weer nog zacht is en de grond nog warm, kun je deze bloembollen planten. In de border, het gazon of in bloembakken op het terras.

2. ZOMERBLOEIENDE BLOEMBOLLEN

Dahlia, gladiool, lelie, fresia, begonia, Rhodopoxis en agapanthus. Maar weinig mensen zijn zich ervan bewust dat deze planten uit een bol komen.

Na de vorstperiode kunnen deze bollen buiten geplant worden. Wil je al eerder van bloeiende bollen kunnen genieten, dan is oppotten binnenshuis natuurlijk ook mogelijk. Vanaf half mei mogen ze dan naar buiten.

3. HERFSTBLOEIENDE BLOEMBOLLEN

Bloembollen die in de herfst voor kleur in huis of tuin zorgen: cyclaam, krokus en herfststijlloos, verkrijgbaar vanaf begin augustus. Vanaf die tijd kun je ze in de tuin planten.

Het grappige van deze bollen is dat je ze eerst binnen ‘droogi’ in bloei kunt trekken op een bord of schaal. Dat is dubbel genieten! Eenmaal uitgebloeid plant je ze buiten voor bloei in de tuin het volgende najaar.

4. KAMERBLOEIENDE BLOEMBOLLEN

Deze bloembollen zorgen ook voor kleur in het najaar, maar dan binnenshuis: Amaryllis, kamerhyacint en narcis Paperwhite. Vanaf september kun je je keuze maken.

Wanneer koop je welke bloembollen?

September: voorjaarsbloeiende bollen
Maart: zomerbloeiende bollen
Augustus: herfstbloeiende bollen

Onze service
  • Groot assortiment binnen en buiten
  • Persoonlijk advies
  • Mooie en luxe interieurartikelen
  • Bijzondere plant? Wij gaan voor je op zoek
  • Je planten thuisbezorgd
  • Waar je als klant behandeld wordt!
Over ons

Tuincentrum Merkens is gewoon én bijzonder tegelijk. Gewoon, omdat de klant altijd bij ons centraal staat. Wij staan klaar voor eerlijk advies en helpen met specifieke wensen. Zoek je speciale plant, struik of boom? Dan gaan wij op zoek. Ons tuincentrum is bescheiden in oppervlakte, maar enorm groot in aanbod. We verkopen een grote diversiteit aan plantensoorten voor binnen en buiten. Deze verzorgen wij tot de puntjes. Niet wegwerpen, maar duurzaam omgaan met onze planten! Onze gezellige en stijlvol ingerichte kas maakt het plaatje compleet. Voor bijzondere potten en woonartikelen kun je ook bij ons terecht.

© Copyright 2018 Tuincentrum Merkens