• september

  20

  2016
 • 5171
 • 0
5 tips voor een mooie herfsttuin

5 tips voor een mooie herfsttuin

Ook in de herfst kun je genieten van je tuin. Met deze tips breng je kleur in de donkere dagen en zorg je ook nog eens voor de kleine gasten in je herfsttuin: bijen, vogels en egeltjes.

1. Geef kleur door herfstbloeiende planten
De heester Hebe (foto hierboven) heeft prachtige lila of paarse bloemen én trekt veel bijen aan. De bij is een gewenste gast in je tuin. Hij hopt tussen de bloemen heen en bestuift zo de tuin. Ook vaste planten die laat bloeien geven je herfsttuin kleur, zoals herfstanemoon (Anemone Hybrida), Aster of Zilverkaars (Cimicifuga). En het allermooist van vaste planten is dat je er volgend jaar weer van kunt genieten.

dsc_3331

Anemone hybrida, herfstanemoon

2. Plant struiken en bomen met knallende herfstkleuren
Bomen met bessen geven kleur aan je tuin! Zo geeft de Callicarpa hele mooie dieppaarse bessen. De vuurdoorn (Pyracantha) doet zijn naam eer aan met dieprode, gele of oranje goedgevulde trossen vol bessen. Bij de krentenboom (Amelanchier lamarckii) zijn het niet de bessen die opvallen, maar kleurt juist het blad dieprood in het najaar. Een echte knaller. Skimmia is een struik met prachtige rode bessen, die groen blijft in de winter. Zo kun je je opmaken voor een rood-groene kerst.

dsc_0062

Skimmia Japonica

3. Poot bloembollen, voor nu én in het voorjaar
Nog een paar kale plekken in de tuin? Vul ze op met herfstbloeiende bloembollen zoals cyclaam of krokus. Deze schattige bloemen laten zich ook heel goed zien onder bomen en in rotstuinen.
In de lente genieten van tulpen, narcissen en blauwe druifjes? Stop dan nu de bloembollen alvast in de grond. Het leuke is dat sommige bloembollen zich over de jaren heen uitbreiden in de grond. Zo eindig je straks met een gevuld veld vol sneeuwklokjes of krokusjes.

4. Lok vogels en insecten
Knip planten in de tuin nog niet terug. Onder struiken en takken kunnen nuttige insecten zoals vlinders en bijen, maar ook egeltjes zich perfect schuil houden! Ook loop je zo minder snel het risico dat de plant bevriest in de winter. Vogels komen naar je tuin als ze er voedsel en onderdak kunnen vinden. Ze houden van insecten, maar ook van bessen. Denk aan sierappel, lijsterbes of vuurdoorn. Hang alvast vogelhuisjes in de tuin. Als vogels nu al goede schuilplekken vinden in je tuin, komen ze in de lente sneller terug om hun nestje te maken.

5. Tijd om te planten, ja echt!
Na de zomerdagen is de grond nog lekker warm. Dat vindt een plant erg aangenaam! Ook wintervaste kruiden die je nu plant zullen goed wortelen. Zo kan je straks in de lente al genieten van de eerste oogst. Winterharde kruiden zijn bijvoorbeeld bieslook, munt, citroenmelisse, pimpernel, veldzuring, duizendblad en marjolein.

REAGEER

Uw reactie wordt zo snel mogelijk geplaatst.

Annuleer reactie
Onze service
 • Groot assortiment binnen en buiten
 • Persoonlijk advies
 • Mooie en luxe interieurartikelen
 • Bijzondere plant? Wij gaan voor je op zoek
 • Je planten thuisbezorgd
 • Waar je als klant behandeld wordt!
Over ons

Tuincentrum Merkens is gewoon én bijzonder tegelijk. Gewoon, omdat de klant altijd bij ons centraal staat. Wij staan klaar voor eerlijk advies en helpen met specifieke wensen. Zoek je speciale plant, struik of boom? Dan gaan wij op zoek. Ons tuincentrum is bescheiden in oppervlakte, maar enorm groot in aanbod. We verkopen een grote diversiteit aan plantensoorten voor binnen en buiten. Deze verzorgen wij tot de puntjes. Niet wegwerpen, maar duurzaam omgaan met onze planten! Onze gezellige en stijlvol ingerichte kas maakt het plaatje compleet. Voor bijzondere potten en woonartikelen kun je ook bij ons terecht.

© Copyright 2018 Tuincentrum Merkens