Buitenplanten

Uw tuin is op verschillende manieren te vullen. Juist de combinatie van verschillende plantsoorten maakt uw tuin een spannend geheel.

Hier kunt u lezen over al deze planten. Bovendien krijgt u gelijk een mooi beeld van ons veelzijdige tuincentrum.

HEEL VEEL TIPS!

Mist u tips over bepaalde planten of tuintechnieken? Voor tuintips kunt u ook kijken op de site van colour your life. Deze site staat bomvol tips over onderhoud, en u vindt er een uitgebreide tuinkalender.

COLOUR YOUR LIFE
Vaste planten worden jaar na jaar populairder. Het aanbod is enorm en het aantal nieuwe cultivars dat elk jaar op de markt komt overweldigend. Met vaste planten creëert u een waar schilderspalet in uw tuin en als u succesvol combineert kunt u elk jaargetijde genieten van een prachtige tuin.

Een vaste plant is een meerjarige kruidige plant. Dit betekent dat de plant een aantal jaren groeit en bloeit. Er zijn groenblijvende vaste planten, maar de meesten sterven bovengronds af in de winter. De wortels blijven intact, waardoor er in het voorjaar een nieuwe groei plaatsvindt vanuit de kroon.

SNOEIEN

Net als bij bomen, heesters en klimplanten bloeien vaste planten beter als ze gesnoeid worden. Snoei stimuleert groei. U kunt er de groeiwijze mee aanpassen en de planten knappen er van op als lelijk en dood materiaal wordt verwijderd.

 • Groeiwijze veranderen

  Snoeien kan ook gebruikt worden om de groeiwijze van een plant te veranderen. Door het aantal bloeiaren van Penstemon, riddersporen en lupinen te beperken, vormen de aren die overblijven grotere bloemen. En door de zijknoppen van anjers, dahlia’s en chrysanten weg te halen, ontwikkelt de hoofdknop zich tot een grotere bloem. Andersom werkt het ook: door de hoofdknop te verwijderen, komen er meer zijknoppen en wordt de plant compacter.

 • Een tweede bloei

  De meeste vaste planten kunnen na de (eerste) bloei teruggeknipt worden en zullen hierop reageren met een tweede bloei. Planten die lang bloeien, zoals tuingeraniums en viooltjes, kunt u terugknippen als ze uit hun krachten groeien of de bloei minder wordt. Ze worden dan gestimuleerd om nieuwe scheuten te vormen. Planten die zaad vormen, stoppen met bloeien; het is dus zaak ervoor te zorgen dat ze geen zaad gaan vormen.

 • Snoeigereedschap

  Het grote verschil tussen het snoeien van bomen en vaste planten is dat een vaste plant niet houtig is. Hierdoor volstaat een goede snoeischaar of, als de planten heel klein zijn, een scherp mes. Soms zijn zelfs duim en wijsvinger al voldoende.
  De stengels van vaste planten zijn zacht, beschadigen gemakkelijk en scheiden meestal sap af bij het afknippen. Dode of uitgegroeide stengels zijn wat taaier, maar laten zich nog altijd gemakkelijker snoeien dan houtige takken. Het snoeimateriaal zal ook sneller verteren dan houtig snoeiafval en kan uitstekend op de composthoop worden verwerkt.

PLANTENSTEUNEN

Het nederlandse weer kan soms onstuimig zijn, en ervoor zorgen dat uw planten omwaaien en knakken. U kunt uw planten letterlijk een steuntje in de rug geven.

Planten krijgen soms flink wat te verduren door het weer. Het is dan ook zaak ze goed te beschermen tegen voornamelijk windvlagen. Dit kan door middel van plantsteunen, die de planten letterlijk een steuntje in de rug bieden. Hierdoor zullen flinke uitlopers minder snel knakken als het gaat waaien.

Ons aanbod plantensteunen is flink uitgebreid met de komst van Peacock plantensteunen. U kunt terecht voor verschillende maten halve, hele en draaiende plantsteunen. Ook voor rozenbogen kunt u bij ons terecht.

NEEM EEN KIJKJE BIJ PEACOCK
Onze service
 • Groot assortiment binnen en buiten
 • Persoonlijk advies
 • Mooie en luxe interieurartikelen
 • Bijzondere plant? Wij gaan voor je op zoek
 • Je planten thuisbezorgd
 • Waar je als klant behandeld wordt!
Over ons

Tuincentrum Merkens is gewoon én bijzonder tegelijk. Gewoon, omdat de klant altijd bij ons centraal staat. Wij staan klaar voor eerlijk advies en helpen met specifieke wensen. Zoek je speciale plant, struik of boom? Dan gaan wij op zoek. Ons tuincentrum is bescheiden in oppervlakte, maar enorm groot in aanbod. We verkopen een grote diversiteit aan plantensoorten voor binnen en buiten. Deze verzorgen wij tot de puntjes. Niet wegwerpen, maar duurzaam omgaan met onze planten! Onze gezellige en stijlvol ingerichte kas maakt het plaatje compleet. Voor bijzondere potten en woonartikelen kun je ook bij ons terecht.

© Copyright 2015 Tuincentrum Merkens